Je doet waar je goed in bent, het past bij je persoonlijkheid en je krijgt er nog voor betaald ook! Een illusie? Nee hoor! Een baan die écht bij je past bestaat. Voor iedereen, dus ook voor jou.

Misschien denk je daar op dit moment anders over. Ben je aangekomen op een kruispunt in je werkende leven waarop je, gedwongen door omstandigheden of vrijwillig, op zoek bent naar een andere baan. Of je nu al heel wat werkervaring hebt opgedaan of net komt kijken op de arbeidsmarkt: de vraag ‘welke baan past bij mij?’ is best lastig te beantwoorden! Hoe weet je nu of je in de goede richting zoekt? Wat écht bij je past? En hoe voorkom je dat je straks hoort bij de 65% van de mensen die na 3 maanden op een nieuwe job denkt: ‘dit is het toch niet?’

Geen zorgen. Jouw droombaan vinden is mogelijk, zelfs onder lastige omstandigheden. Maar uitzoeken wat voor baan bij je past gaat niet over een nacht ijs. Je zult op onderzoek moeten, tijd moeten investeren. Met een simpel online beroepskeuzetestje kom je er niet. Maar geloof me, het is jouw tijd dubbel en dwars waard. Eén voordeel: je hoeft het niet alleen te doen! Schroom niet om om hulp te vragen. Des te eerder kun je de juiste stappen gaan zetten.

SES: in 6 stappen naar de baan die bij je past

Om te beginnen: laat alles wat je weet over een baan zoeken en solliciteren even los. Het idee dat een standaard brief, cv en LinkedIn profiel voldoende zijn om een baan te vinden is echt achterhaald. Het gaat erom dat je alle stappen doorloopt die nodig zijn om de baan te vinden die bij je past. Die jou ook op lange termijn werkgeluk gaat bezorgen. Gun dit jezelf, zoals ik het jou gun.

De te nemen stappen noem ik SES: Slim en Efficiënt Solliciteren:

Stap 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Wie ben jij nou echt? Waar word je blij van? Welke kwaliteiten passen bij jou? Maar ook: welke kwaliteiten wil je absoluut inzetten in werk? Wat is voor jou écht belangrijk? Het beantwoorden van deze vragen vormt de basis van een baan vinden die bij je past. Volg je gevoel en schrijf alles op wat in je opkomt. Niets is te gek! Laat belemmerende overtuigingen als ‘ik kan dit niet’, ‘ik ben niet geschikt voor deze functie’ of ‘ik ben te oud’ helemaal los. Deze overtuigingen worden pas waar als je erin gelooft.

Tip: ga eens na welke woorden bij jou passen. Google deze woorden in combinatie met ‘vacature’ en jouw regio. Of zoek ze op in LinkedIn. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die je tegenkomt, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

Stap 2: Mijn Arbeidsmarkt & Vacature Analyse

Heb je duidelijk in beeld wie bent, wat je wil en wat je kan, dan wordt het tijd om de link te leggen naar de arbeidsmarkt. Ga op basis van jouw kernwaarden op zoek naar welk soort banen, functies en werkgevers bij je passen. Kijk hierbij echt vanuit je eigen beleving: ‘hoe ziet dit er voor mij uit?’ Vervolgens maak je een match tussen jouw kwaliteiten en wensen en wat er op de arbeidsmarkt te vinden is.

Stap 3: CV & Brief Anno Nu

Nadat je een match hebt gemaakt voor jezelf kun je gericht gaan reageren op vacatures. En dan komt er een moment dat er een cv en brief over de bühne moet komen. Op dit cruciale moment wil je natuurlijk scoren: jouw CV en brief moeten op de JA-stapel komen te liggen! Een van de belangrijkste dingen die je op dit moment moet doen is personaliseren. Schrijf je brief, maar óók je cv, gericht aan het bedrijf waar je bij solliciteert. Lees ook: 13 tips voor jouw cv Anno Nu.

Stap 4: Netwerken & Pitchen

Met enkel door vacaturesites scrollen is de kans klein dat je de baan vindt die bij je past. Als je echt wilt doorpakken zul je ervoor moeten zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat je überhaupt op zoek bent, en wát je dan zoekt. Tijd om te gaan netwerken dus! Kijk daarbij verder dan je neus lang is: ook al werkt jouw schoonzus misschien niet bij een bedrijf waar jíj graag zou willen werken; ze kent misschien wel iemand die precies jouw droombaan heeft! Ben niet te bescheiden, en draai elke steen om. Er zijn vast genoeg vrienden, familie, kennissen en zakelijke contacten die je graag verder willen helpen.

Stap 5: LinkedIn, vinden en gevonden worden

LinkedIn is een briljant platform om je netwerk uit te bouwen en je beschikbaarheid te laten zien. Word daarom zo goed mogelijk zichtbaar en vindbaar op LinkedIn. Zorg ervoor dat je profiel een magneet is voor recruiters en werkgevers. En zoek ook zelf actief contact met wenswerkgevers en mensen die werken bij bedrijven of in functies die jouw interesse hebben.

Stap 6: Het Sollicitatiegesprek Anno Nu

Een goede voorbereiding is de halve baan! Er zijn minimaal 5 onderdelen die in ieder sollicitatiegesprek weer terugkomen. Als jij al die 5 onderdelen beheerst, dan kun je vol zelfvertrouwen dat gesprek voeren, ook als het om een online gesprek gaat. Benieuwd naar deze onderdelen? Ik vertel je er graag meer over.

Bonus tip: houd de regie

Over alle hierboven genoemde stappen ligt het sausje, en dat sausje noem ik de juiste mindset. Jij komt kijken of een baan bij jóu past. Jij hebt de regie over dat proces. Vaak is het andersom: ‘Ik hoop en ik bid maar dat ik op gesprek mag komen!’ of ‘Ik zou het super fijn vinden als ik mijn brief mág toelichten!’ Prima, maar ga eerst eens na of die baan wel bij jou past. Ik zei het al eerder: 65% van de mensen die dit niet goed onderzoekt belandt in een baan waarin ze binnen 3 maanden denken ‘wat doe ik hier?’ Zij hebben gewoon niet genoeg vragen gesteld om te controleren of die baan wel écht bij ze paste.

Meer weten over slim en efficiënt solliciteren?

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan