In mijn programma SES, Slim en Efficiënt Solliciteren, nodig ik je uit om met de juiste 2 mindsets 6 belangrijke stappen te volgen naar werkgeluk. Doorloop je deze stappen in de juiste volgorde? Dan kom je uit bij een baan die écht bij je past. Gegarandeerd! Ze zijn het fundament van succes en werkgeluk. In deze blogserie neem ik je mee langs al de 6 stappen. Ik leg je per stap uit waarom deze belangrijk is en hoe deze past in de reis naar jouw persoonlijke succes. En ik vertel je ook alvast wat over de twee mindsets die onmisbaar zijn in het hele proces. Meer weten? Meld je dan aan voor mijn webinar!

Stap 1: Mijn arbeidsmarkt & vacature analyse

Gefeliciteerd! Je bent stap 1 naar werkgeluk doorlopen en je weet nu heel goed wie je bent, wat je wil en wat je kan. Je hebt de perfecte basis gelegd. Nu is het tijd voor stap 2: jouw persoonlijke arbeidsmarkt & vacature analyse. Dit betekent dat je op onderzoek mag! Stiekem een van de leukste dingen om te doen. Je voelt misschien de neiging om gelijk al te gaan solliciteren. Doet dit niet! Zet alleen je Sherlock pet op en neem een duik in alles wat er te vinden is op de arbeidsmarkt.

Hoe ziet dat er concreet uit?

Bij een arbeidsmarkt & vacature analyse ga je, op basis van het persoonlijke profiel dat je voor jezelf hebt opgesteld in stap 1, op zoek naar welk soort banen, functies, werkgevers en werkplekken bij je passen. Kijk hierbij echt vanuit je eigen beleving en vraag jezelf bij elke functie, werkgever, vacature, website, overzicht van medewerkers en alle andere informatie die je vindt over een bedrijf af:

  • Hoe voelt dit voor mij?
  • Passen het werk, het bedrijf, de mensen, de werkomgeving, het aantal uren en de genoemde taken bij mij?
  • Hoe zit het met mijn dealbreakers?

Jij hebt en houdt de regie! Dit is 1 van de 2 belangrijkste mindsets in jouw persoonlijke sollicitatieproces. Jouw dealbreakers zijn jouw dealbreakers. Wijk hier in geen geval vanaf, hoe verleidelijk het ook is en hoe graag je ook aan de slag wilt. Lijkt een baan je heel leuk en spreekt een vacature je aan, maar:

  • Is er geen mogelijkheid om op woensdagmiddag vrij te nemen voor je kinderen?
  • Is thuiswerken geen optie terwijl je dit, in ieder geval wel voor een deel van de tijd, nodig hebt om je goed te kunnen concentreren?
  • Zoeken ze iemand voor 40 uur per week terwijl jij écht niet meer dan 32 uur kunt of wilt werken?

Investeer dan tijd om uit te zoeken of er echt geen mogelijkheden zijn om tegemoet te komen aan jouw wensen. Is dit niet het geval? Streep de vacature dan van je lijstje.

Solliciteer je toch, dan kom je terecht in het verkeerde sprookje. Als je in het verkeerde sprookje zit, dan loopt dat sprookje niet goed voor je af. Jij bent Sneeuwwitje. Je hoort niet te shinen in Hans en Grietje. Dan kom je niet tot je recht. Solliciteer nooit vanuit kramp (ik móet toch een baan, mijn omgeving vindt dat het wel eens tijd wordt, enzovoort.)

Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je bij de 65% van de mensen hoort die na 3 maanden denkt: ‘Wat doe ik hier’?

Blijf in het hele proces in je kracht. Solliciteren is topsport. Bereid je daarom goed voor en geef niet op voordat je die baan hebt gevonden die echt bij je past. Lees meer hierover in mijn blog Solliciteren vanuit kramp of kracht?

Jouw baan ligt in het midden

Ergens op de lijn tussen wat voor jou belangrijk is (je persoonlijk profiel) en het aanbod op de arbeidsmarkt vind je die baan. Die baan waar je een goed gevoel van krijgt, waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt. Door te analyseren, te schrappen, vast te houden aan jouw persoonlijke waardes en weloverwogen keuzes te maken kom je steeds dichterbij dat perfecte midden. Laat ik vooropstellen, een 100% match zal niet altijd haalbaar zijn. Maar zo lang je vast houdt aan wat jíj belangrijk vindt, de 6 stappen naar werkgeluk in de juiste volgorde volgt en de juiste 2 mindsets ontwikkelt ga je die baan vinden. Echt!

Wil jij de baan die bij je past?

Zorg dan dat je het maximale haalt uit jezelf en je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Meld je aan voor mijn gratis webinar