In mijn programma SES, Slim en Efficiënt Solliciteren, nodig ik je uit om met de juiste 2 mindsets 6 belangrijke stappen te volgen naar werkgeluk. Doorloop je deze stappen in de juiste volgorde? Dan kom je uit bij een baan die écht bij je past. Gegarandeerd! Ze zijn het fundament van succes en werkgeluk. In deze blogserie neem ik je mee langs al de 6 stappen. Ik leg je per stap uit waarom deze belangrijk is en hoe deze past in de reis naar jouw persoonlijke succes. En ik vertel je ook alvast wat over de twee mindsets die onmisbaar zijn in het hele proces. Meer weten? Meld je dan aan voor mijn webinar!

Stap 4: Netwerken & Pitchen

Wauw, we zijn alweer bij stap 4! Je hebt in de vorige stappen een goede basis gelegd door te onderzoeken wie je bent en wat je wilt, hoe de arbeidsmarkt hierbij aansluit en je weet hoe je een cv en brief schrijft die perfect aansluiten bij de vacature waarop je solliciteert. De volgende stap staat in het teken van netwerken en pitchen.

Je netwerk is namelijk super belangrijk op weg naar je volgende baan

  • Misschien werkt jouw schoonzus, je vriend, vriendin of je buurvrouw wel bij een bedrijf wat heel mooi bij jou zou kunnen passen.
  • Misschien kunnen zij wel voor je regelen dat je een keer meeloopt in dat leuke bedrijf.
  • Misschien blijkt dat wel een wenswerkgever voor jou!

Heb je enig idee?
Hebben zij enig idee?

Om deze kansen te kunnen grijpen moet je netwerk wel weten dat je zoekt, en ook wat je zoekt.

Deze info kun je heel mooi benoemen in een pitch

Ook wel een elevator pitch genoemd. Elevator verwijst naar de tijd waarin een lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat. Dit duurt ergens tussen de 30 seconden en de 2 minuten. Stel je staat daadwerkelijk met iemand in de lift. Hoe maak je diegene dan snel duidelijk wie je bent, wat je wilt en wat je zoekt?

De belangrijkste tip die ik je hierin kan geven is: wees concreet. Vermijd te allen tijde vage termen als ‘ik ben in between jobs’ of ‘ik ben op zoek naar iets anders’. Dit zegt degene waar je mee in gesprek bent helemaal niets.

Jouw netwerk hoort al tot je sociale kring. Zij willen jou helpen. En hoe specifieker de vraag die je kunt stellen aan je netwerk, hoe specifieker ze je kúnnen helpen. Gelukkig heb je jouw wensen én dealbreakers in stap 1 van de weg naar werkgeluk al heel concreet gemaakt. Jij weet dus precies wat je wilt. Durf dit ook te vragen!

De twee belangrijkste factoren van netwerken

Houd bij netwerken altijd de volgende twee dingen in gedachten:

  • Je hebt de gunfactor van je netwerk. Zij willen moeite voor je doen. Maak hier gebruik van.
  • Stel degene met wie je in gesprek bent áltijd de vraag: ‘Ken jij nog iemand in je netwerk die mij hiermee verder kan helpen en waarmee ik in contact kan komen?’ Door dit te vragen houd je het balletje aan het rollen.

Laat jouw netwerk voor je werken! Zelfs als je misschien denkt dat het niets op kan leveren. Probeer het gewoon en doe geen aannames.

De arbeidsmarkt is een ijsberg

Wist je dat 70% van de banen verkregen wordt via een netwerk? Dat betekent dus dat jij 30% van de beschikbare banen ziet, bijvoorbeeld op banensites. Maar er wacht dus nog een enorme hoeveelheid banen op je waar je nu nog geen weet van hebt. Die onzichtbare kansen, die vind je in je netwerk. En dat kan echt overal zijn! Je hoeft hiervoor echt niet naar een officiële zakelijke netwerkborrel. Een informeel gesprekje op het schoolplein, bij de bakker of op een verjaardag is net zo goed een kans om succesvol te netwerken. En natuurlijk kun je ook online netwerken en zo je kansen op die baan vergroten.

Wil jij de baan die bij je past?

Zorg dan dat je het maximale haalt uit jezelf en je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Ook hoe je een kei wordt in Netwerken & Pitchen!

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Meld je aan voor mijn gratis webinar