In mijn programma SES, Slim en Efficiënt Solliciteren, nodig ik je uit om met de 2 juiste mindsets 6 belangrijke stappen te volgen naar werkgeluk. Doorloop je deze stappen in de juiste volgorde? Dan kom je uit bij een baan die écht bij je past. Gegarandeerd! Ze zijn het fundament van succes en werkgeluk. In deze blogserie neem ik je mee langs al deze 6 stappen. Ik leg je per stap uit waarom deze belangrijk is en hoe deze past in de reis naar jouw persoonlijke succes.

Stap 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

De absolute basis in het vinden van een baan die bij je past is kijken naar jezelf. Weet jij wie je bent, wat je wilt, wat je kan, waar je drijfveren liggen, wat je kwaliteiten én je valkuilen zijn? Door dit te onderzoeken krijg je een beeld van jezelf dat je kunt koppelen aan wat op de arbeidsmarkt bij je past.

Hoe kom je erachter wie je bent?

Als ik mensen vraag wie ze zijn krijg ik vaak informatie over wat ze doén of in welke rol ze leven (vader, moeder, leraar etc). Maar dat is natuurlijk niet de essentie van wie je bent! Want passen al die activiteiten of labels wel bij wie je echt bent en wat je wilt? Om hierachter te komen is het belangrijk om al je overtuigingen los te laten en met een open mind te beginnen. Geef eens intuïtief antwoord op de volgende vragen:

 • Waar word je echt blij van?
 • In welke werkomgeving voel jij je op je plek?
 • Werk je graag thuis, of op kantoor? Of een combinatie van beiden?
 • Met welk soort mensen ga je graag om?
 • Werk je het liefst zelfstandig of in een team?
 • Werk je graag met mensen, dieren, producten, systemen etc?

Volg je gevoel en schrijf alles op wat in je opkomt. Niets is te gek! Laat belemmerende overtuigingen als ‘ik kan dit niet’, ‘ik ben niet geschikt voor deze functie’ of ‘ik ben te oud’ helemaal los. Deze overtuigingen worden pas waar als je erin gelooft.

Tip: ga eens na welke woorden bij jou passen. Google deze woorden in combinatie met ‘vacature’ en jouw regio. Of zoek ze op in LinkedIn. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die je tegenkomt, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

In het blog ‘Wat is mijn kracht? 5 manieren om dit te ontdekken’ geef ik je meer tips en tricks om erachter te komen wat jouw talenten en kwaliteiten zijn.

De 5 factoren voor werkgeluk

Een andere manier om te onderzoeken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt is door te kijken naar hoe hoog te scoort op de 5 werkgeluk factoren:

 • Betrokkenheid
 • Positieve emoties
 • Relaties
 • Prestaties
 • Betekenis

Al deze factoren dragen de kracht om jou met een lach op je gezicht naar je werk te laten gaan en met een voldaan gevoel weer thuis te laten komen. Mis je bij één of meer van deze factoren het juiste gevoel in je huidige baan? Dan is de kans groot dat je jouw kwaliteiten, kennis en kracht niet voldoende in kunt zetten en het tijd is voor zelfonderzoek. Lees meer hierover in mijn blog ‘Hoe hoog scoor jij op de werkgeluk factoren?

Volgende keer neem ik je verder mee naar stap 2: Mijn arbeidsmarkt & vacature analyse. Meer weten over alle stappen en mindsets waarmee jij die baan krijgt? Meld je dan aan voor mijn webinar!

Wil jij de baan die bij je past?

Zorg dan dat je het maximale haalt uit jezelf en je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Plan een gratis strategiegesprek