Je hebt een aantal weken heerlijk genoten van een welverdiende vakantie, maar die weken lijken voorbij gevlogen. Het gevoel van vrijheid verdwijnt weer net zo snel als het gekomen is als je weer aan het werk moet. Die ellendige wekker gaat veel te vroeg, je staat weer in de file en je to-do lijst groeit gestaag. Je wordt overvallen door een gevoel van somberheid en verlangt terug naar die onbezorgde zomerse dagen vol vrijheid en ontspanning. Misschien begin je zelfs te twijfelen of je jouw werk nog wel zo leuk vindt. Kortom: je hebt een after-vakantiedip!

Je bent niet alleen

Precieze cijfers zijn er niet, maar de after-vakantiedip is een bekend fenomeen waar veel mensen last van hebben. Het is ook niet zo gek: de omschakeling van volledige vrijheid en rust naar een druk bestaan is gewoon heel groot. Doordat je weer terug duikt in de waan van de dag maken jouw hersenen minder happy stofjes aan, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Gevolg: je krijgt last van depressieve gevoelens.

Hoe voorkom je een after-vakantiedip?

Er zijn een aantal tips die ik je kan meegeven:

1. Geef jezelf de tijd

Alles begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je alles goed achterlaat voordat je op vakantie gaat, en draag werk dat er nog ligt over aan collega’s. Zo is de kans een stuk kleiner dat je een chaos aantreft bij terugkomst. Neem ook dan de tijd om weer in je werkritme te komen. Gebruik je laatste vakantiedagen om je huis op orde te krijgen en te acclimatiseren. Plan je eerste werkdag niet helemaal vol maar lees op je gemak je e-mail en praat bij met collega’s.

2. Stel jezelf de waarom-vraag

Stel jezelf één simpele vraag: waarom voel ik mij zo rot? Is het omdat ik het mis om lekker op een strandbedje te relaxen? Zou ik dat dan voor altijd willen doen? Het antwoord hierop is waarschijnlijk nee. Op een gegeven moment zou ook dat gaan vervelen. Een mens wil zich nu eenmaal graag nuttig maken.

Maar het antwoord op de waarom-vraag kan ook zijn dat je niet meer gelukkig bent met wat je doet. Tijdens je vakantie heb je (letterlijk) even afstand kunnen nemen en met een helikopterview naar je leven kunnen kijken. Het is niet vreemd dat je op zo’n moment tot inzichten komt die erom vragen verder onderzocht te worden.

3. Vind geluk in inspiratie en creativiteit

Op reis (of dit nu backpackend door India is of in een tentje op de Veluwe) doe je nieuwe indrukken op: je leert mensen kennen en maakt avonturen mee: de ideale omstandigheid voor het opdoen van een flinke dosis inspiratie! Al die nieuwe ideeën zijn een geweldige bron om uit te putten als je weer aan het werk gaat na je vakantie. Er zijn vast wat dingen die je direct kunt toepassen in je werk of privéleven. Andere ideeën moeten misschien nog even rijpen voordat ze uitgewerkt kunnen worden. Als je de bevlogenheid en inspiratie die je tijdens je vakantie voelt kunt meenemen naar je leventje hier, dan garandeer ik je dat een after-vakantiedip geen schijn van kans maakt.

4. Richt jezelf op de toekomst en ga aan de slag

Het maar blijven hangen in een baan ‘omdat je de hypotheek toch moet betalen’ is nooit een goede reden. Daarvoor is jouw leven veel te waardevol! Gun jezelf de kans op het vinden van echt werkgeluk. Ik help je hier met alle liefde bij.

Wil jij een baan die bij je past?

Het is mijn passie om jou te helpen naar de baan én het leven wat bij jou past. Ik maak het verschil want jij bent Goud Waard.

Ik daag je uit om veranderingen door te voeren zodat je jouw potentieel meer benut, zowel persoonlijk als voor je carrière. Ik ben pas tevreden als jij fluitend naar je werk gaat en nooit meer een after-vakantiedip hoeft te ervaren.

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over het SES programma Vraag hier je gratis strategiegesprek aan