Voor jou honderd anderen. Het klinkt hard. Maar het is de realiteit op LinkedIn. Recruiters werken met een aparte tool, op zoek naar geschikte kandidaten voor hun vacatures. Misschien ben jij wel precies diegene die ze zoeken! Maar als jouw profiel geen verpletterende eerste online indruk maakt, dan word je vergeten. Zo simpel is het.
Tijd voor actie dus! Wil je gezien worden als “Professionele Baanzoeker”, dan moet je jezelf ook als zodanig presenteren. Je LinkedIn profiel verbeteren is niet moeilijk. Maar ik voel de aarzeling bij veel mensen die ik spreek: hoe doe ik dat dan? Wat moet ik in vredesnaam over mezelf schrijven? Hoe kan ik mezelf online presenteren?
Met de volgende 5 tips kun je direct aan de slag:

1. Kies een professionele profielfoto

Ga je solliciteren in een strandoutfit met zonnebril? Of samen met je hond? Waarschijnlijk niet toch? Ik zie ze meer dan eens voorbij komen; casual kiekjes zijn hartstikke leuk voor je Facebook of Insta profiel, maar echt een no-go op LinkedIn. Met een professionele profielfoto maak je die o zo belangrijke eerste indruk. Je hoeft echt niet gelijk naar een professionele fotograaf. Trek je sollicitatie outfit aan en laat je fotograferen, gewoon met je smartphone. Er is vast wel iemand in je omgeving die dat voor jou wil doen. Kies een rustige achtergrond en….smile! Tip: laat een vriend of vriendin meekijken wat de beste foto is: hij of zij ziet jou toch anders dan dat je jezelf ziet. Zorg dat jij er zo op staat alsof jij mij virtueel een hand geeft. Dus: kijk mij aan en laat je beste glimlach zien!

2. Zorg voor een knallende infotekst

Het invullen van je opleidingen en werkervaring is nog best te doen, maar dan komt dat grote lege vak waar je de infotekst kunt vullen. Je bent niet de enige die dit liever overslaat.
Maar júist hier heb je de mogelijkheid om jezelf te laten zien en te presenteren. Dit is je pitch! Laat zien wie je bent, waar je voor staat en waar jouw kracht ligt.
Ben je beschikbaar voor die nieuwe leuk baan? Vermeld dit dan ook duidelijk in je kopregel én in de tekst in je info. Schrijf actief (vermijd woorden als kunnen en worden), start zinnen gewoon met IK en gooi je bescheidenheid overboord. Want alleen als je je hoofd boven het maaiveld uit steekt, val je op.

3. Plaats een video met een elevatorpitch op je profiel

Je ziet ze nog niet heel vaak, dus pak je kans en maak het verschil met een video van jezelf. Vertel in maximaal een minuut wie je bent, wat je kunt, wat je zoekt en vooral waarom een bedrijf niet zonder jou kan. Wedden dat je de aandacht trekt? Je kunt dit als media onder je samenvatting plaatsen.

4. Geef duidelijk aan hoe recruiters je kunnen contacten

Je contactgegevens van je profiel zijn over het algemeen alleen zichtbaar voor de mensen waarmee je gelinkt bent. Pas je privacy settings aan zodat je contactgegevens voor iedereen zichtbaar zijn en recruiters en anderen je kunnen bellen en mailen. Zet je privé e-mailadres en je privé telefoonnummer in je contactgegeven én ook in je Info. Maak het de recruiters gemakkelijk om met jou contact op te nemen! Oja, spreek gelijk even een professionele voicemail in. Je bent tenslotte een professional😊.

5. Maak je profiel onderdelen zichtbaar en zet je netwerk open.

Loop je instellingen (privacy settings) goed door en maak je overal voor alles zichtbaar. Waarom zit je op een openbaar social media netwerk als je niet met je foto zichtbaar wilt zijn voor onbekenden? Dan ben je aan het netwerken met een zak over je hoofd! Maak ook je updates en netwerkactiviteiten voor iedereen zichtbaar en stel je open voor álle nieuwe vormen van contacten. Het gaat om een sociaal netwerk, wederkerigheid dus.

Heb je hulp nodig om zichtbaar en vindbaar te worden op LinkedIn met een professioneel profiel?

Volg dan mijn training! Je gaat zelf, met mijn hulp als loopbaanexpert, aan de slag om je LinkedIn profiel te verbeteren. Je krijgt uiteraard heel veel tips en advies, zodat jij sneller gevonden wordt door leuke werkgevers (en je jouw netwerk succesvol uitbreidt).

Meer info en aanmelden