Wanneer heb jij voor het laatst het roer omgegooid, en ben je weggegaan waar je niet thuis hoort?

Gooi nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Een oud Nederlands gezegde dat mooi aansluit bij onze, over het algemeen, rationele kijk op zaken. Als we het op die manier bekijken is het ook niet verstandig om ontslag te nemen zonder nieuwe baan. Maar klopt dit wel? Creëer je met verstandig zijn écht het leven van jouw dromen? Of moet je af en toe eens een schip achter je verbranden zonder land in zicht? Ik dit blog lees je meer over de voor- en nadelen van ontslag nemen zonder nieuwe baan, wat jouw mogelijkheden en rechten zijn en hoe ik je als loopbaancoach in alle facetten hiervan kan begeleiden.

Het nadeel van ontslag nemen zonder nieuwe baan

Allereerst gaan we kijken naar het nadeel van je baan opzeggen terwijl je nog geen nieuw werk hebt. De belangrijkste reden om dit níet te doen is vanwege financiële redenen. Zeg je zelf je baan op, dan verlies je namelijk je recht op een WW-uitkering. Ik snap dat de frustratie misschien hoog opgelopen is, je het echt niet meer naar je zin hebt en het liefst direct het kantoor van je baas binnen stormt om te vertellen dat je ermee stopt. Maar realiseer je vooraf goed dat je in dat geval dus zonder inkomen komt te zitten. Heb je een hypotheek en andere vaste lasten die elke maand betaald moeten worden? Dan lijkt het vrijwel onmogelijk om je baan ‘zomaar’ op te zeggen.

Het voordeel van ontslag nemen zonder nieuwe baan

Het belangrijkste voordeel van ontslag nemen zonder nieuwe baan is dat er ruimte komt voor iets nieuws. Het creëert een verandering in mindset. Door te blijven hangen in een bepaalde negatieve energie (ofwel, elke dag naar je werk moeten terwijl je daar heel veel energie verliest) kom je niet terug in je eigen kracht. En juist door die kracht te hervinden zul je in staat zijn om de stap te nemen naar meer werkgeluk en een baan die wél bij je past. Ik schreef hier al eerder een blog over: ‘Wat is mijn kracht? 5 manieren om dit te ontdekken’.

Welke mogelijkheden heb je?

Wat als je elke dag met buikpijn naar je werk gaat? Als het door verschillende oorzaken écht niet meer gaat? Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je maar blijft, alleen omdat je de inkomsten niet kunt missen. Het is daarom belangrijk om te weten welke mogelijkheden en, niet te vergeten, rechten je hebt.

Je hoeft echt niet vandaag al ontslag te nemen zonder dat je een nieuwe baan hebt. Er zijn andere wegen die je kunt bewandelen en arbeidsrechtelijk is er meer mogelijk dan je denkt! Heb je een vast dienstverband dan is het mogelijk om met de werkgever te overleggen over een vaststellingsovereenkomst.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst (of VSO of beëindigingsovereenkomst) is een contract waarmee de werkgever en de werknemer het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden beëindigen. In de overeenkomst worden de voorwaarden van beëindiging vastgelegd.

De belangrijkste onderdelen van een vaststellingsovereenkomst:

1. De VSO is UWV-proof. Dit betekent dat een vaststellingsovereenkomst je recht geeft op een WW-uitkering na einde dienstverband. Want financiële zekerheid is belangrijk.

2. Vrijstelling van werk. In een vaststellingsovereenkomst wordt vastgelegd hoeveel maanden je vrijgesteld bent van werk. Dit betekent dat je nog wél in dienst bent en ook je salaris krijgt, maar niet meer hoeft te werken. In die periode kun je je richten op je toekomst in werk.

3. Transitievergoeding. Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die je krijgt bij ontslag. In de vaststellingsovereenkomst wordt de hoogte van de transitievergoeding opgenomen en ook welke financiële vergoedingen er zijn voor jouw loopbaanbegeleiding.

Begeleiding van A tot Z: je hoeft het niet alleen te doen!

De keuze om wel of niet je baan op te zeggen voordat je jouw droombaan hebt, die laat ik aan jou. Waar je wel al direct mee kunt beginnen is kiezen voor jezelf. Ga op onderzoek uit naar jouw rechten en mogelijkheden, en natuurlijk naar die baan die wél echt bij jou past. Want ook jij bent het waard om werkgeluk te ervaren.

Al meer dan 10 jaar adviseer ik werkgevers en werknemers bij VSO gesprekken en onderhandelingen. Ik werk daarin samen met een arbeidsrecht advocaat die gespecialiseerd is in beëindiging dienstverband.

Samen begeleiden wij beide partijen bij het hele outplacement traject; van een eerste adviesgesprek, de stap naar jouw manager, het opstellen van de VSO en het juridische deel van het proces tot aan jouw coaching richting die geweldige nieuwe baan.

Als enige loopbaancoach geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn hulp in te schakelen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Zit jij in een lastige situatie bij je huidige werkgever? Bel me of stuur me een e-mail als je hulp kunt gebruiken of meer wilt weten over jouw opties:

Neem contact op