Ik ben een voorstander van, zoals ik het noem, omgekeerd solliciteren. Ga een sollicitatiegesprek altijd in met de mindset: is dit de baan die bij mij past? In plaats van: zouden ze me wel willen? Er zit zoveel meer kracht in deze manier van denken!

Maar het is wel een logische benadering, toch? Je bent immers niet alleen op zoek naar een manier om je rekeningen te kunnen betalen. Je wilt een plek vinden waar je werkgeluk kunt ervaren, kunt groeien en het gevoel krijgt gewaardeerd te worden. Maar hoe kom je er nu achter of het bedrijf waar je solliciteert jouw wenswerkgever is? Dat doe je door de juiste vragen te stellen.

Deze vragen stel je tijdens een sollicitatiegesprek

Dus, het gesprek loopt op zijn eind. Je hebt al heel wat over jezelf en jouw kwaliteiten verteld. Dan komt de vraag: heb jij nog vragen voor ons? Oh ja, zeker heb je die! Stel de volgende 5 onverwachte vragen tijdens het sollicitatiegesprek, dan weet je precies waar je wel, maar ook waar je niet aan toe bent. Daarnaast laat je door het stellen van deze vragen ook zien wie je bent, en wat je wilt. En die daadkracht kunnen de meeste bedrijven wel waarderen!

1. Wat zouden jullie willen dat ik bereik in de eerste 90 dagen in deze functie?

Zo krijg je direct een idee of dit een bedrijf is wat een goed inwerktraject heeft zodat je enerzijds niet aan je lot wordt overgelaten en dat er anderzijds geen onmogelijke dingen van je verwacht worden.

2. Met welke uitdagingen heeft jullie bedrijf op dit moment te maken en wat kan mijn rol worden in het oplossen hiervan?

Veel bedrijven laten zich graag van hun beste kant zien in een sollicitatiegesprek. Door deze vraag zullen ze zich wat meer bloot moeten geven! En ze laten ook zien of ze goed nagedacht hebben over de inhoud van de openstaande functie.

3. Wat zijn kwaliteiten die de succesvolste medewerkers in jullie bedrijf bezitten?

Kijk goed naar hun reactie: wanneer gaan ze glimmen van trots? Als ze vertellen over hoeveel sales die ene collega gescoord heeft? Of juist als ze het hebben over hoe hecht hun team is? Pik de signalen op en koppel ze terug naar jezelf: past dit bij mijn kwaliteiten en wensen?

4. Met welke mensen ga ik samenwerken in deze functie?

Altijd interessant om te weten: op welke manier wordt er samengewerkt? Met wie ga je dagelijks contact hebben?

5. Als je ongelimiteerd zou kunnen investeren, wat zouden jullie dan willen veranderen of verbeteren aan het huidige team?

Ook dit is een vraag die maar weinig bedrijven van een sollicitant zullen verwachten! Je dwingt ze ook hier om eventuele pijnpunten, of juist wensen richting toekomst, te onthullen. Waar pas jij in dit plaatje? Kun je misschien inspringen wat je hier aan informatie krijgt voorgeschoteld?

Aan de slag!

Wil jij de baan die bij jou past? In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak:

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan