Begin er maar aan: solliciteren kan onder normale omstandigheden al een behoorlijk zenuwslopende happening zijn. Hoe vind ik een baan? En als ik word uitgenodigd voor een gesprek: kom ik tegenover een leuk iemand te zitten waar ik een klik mee heb? Gaan ze me goed genoeg vinden? En welke lastige vragen kan ik verwachten? Maar dan kom je in de situatie terecht dat je een moet solliciteren in coronatijd. Alles is anders, hechte teams zijn veranderd in thuiswerkende eilandjes, veel bedrijven hebben het moeilijk en alles, dus ook solliciteren, gebeurt online. Hoe zorg je dat je, ook in deze coronatijd, je hoofd boven het maaiveld uitsteekt en die droombaan op je cv kunt bijschrijven? Ik geef je 5 tips waar je direct mee aan de slag kan:

1. Alles begint met de juiste mindset

Door corona is de focus van hele volksstammen vooral komen te liggen op ‘wat kan niet?’ Alle restricties die ons zijn opgelegd zorgen voor een collectieve negatieve mindset, die ook jou beïnvloedt in het zoeken naar een toffe baan. Spelen gedachten als ‘het lukt me nu zéker niet om iets te vinden’ en ‘dat online solliciteren is niets voor mij’ vaak door je hoofd? Haal er dan eens goed de bezem door en draai de boel eens om.

Want wat je gelooft wordt waarheid

Solliciteren in coronatijd is dus vooral kijken naar wat nog wél kan. Ja, veel sectoren hebben ongelooflijk last van de coronacrisis. Maar in andere branches staan ze te springen om mensen. Ja, de switch naar online is lastig, maar het geeft je ook de kans om jezelf te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken. Het is, en zo is het met alles, maar net hoe je het bekijkt!

2. Gebruik je tijd wijs

Door de coronacrisis is er tijd ontstaan die we voorheen niet leken te hebben. Gebruik die extra ruimte niet om doelloos door vacaturelijsten te scrollen, maar zet deze zinvol in. Zorg dat je zichtbaar blijft en jezelf voorbereidt op de toekomst. En dat kan natuurlijk ook prima online. Update je cv, geef je LinkedIn profiel een boost, doe een online cursus, meng je als expert in online groepen, blijf in gesprek en sta open voor connecties met mensen en baankansen binnen en buiten je netwerk en/of comfortzone.

3. Niet gebeld is niet gesolliciteerd

Door het thuiswerken is het mogelijk dat de communicatie binnen bedrijven wat stroever loopt dan normaal. Voorkom dat jouw cv op een stapel belandt en neem initiatief. Er zijn maar weinig mensen die bellen op een vacature. Klim in die smartphone en je hebt je eerste punten al gescoord. Je valt op! Een telefoongesprek blijft namelijk veel langer hangen dan alleen een brief en cv. En het mes snijdt aan beide kanten. Want bellen biedt jou ook de gelegenheid om meer te weten te komen:

    • De vacature is niet de baan. Stel vragen om erachter te komen wat de belangrijkste werkzaamheden zijn
    • Welke functie-eisen zijn ‘need to have’ en welke ‘nice to have’?
    • Stel vragen die voor jou van belang zijn om erachter te komen of dit wel de baan is die bij jou past
    • Wie krijg je aan de lijn? Welk gevoel krijg je bij het gesprek?

4. Shinen via Zoom: het online sollicitatiegesprek

Een eerste indruk maak je maar een keer. En jezelf laten zien doe je natuurlijk het best in real life. Maar ja, die optie is er nu even niet. Videosolliciteren is, in ieder geval voor nu, het nieuwe normaal. En misschien blijft dat ook in de toekomst wel zo om de eerste selectie online te doen.

Dus kan het in ieder geval geen kwaad om de nieuwe realiteit te omarmen. Ben je uitgenodigd voor een videosollicitatie? Een goede voorbereiding op online solliciteren in coronatijd is stap nummer een.  Verdiep je in videobel-apps als Zoom, Teams Facetime. Oefen het videobellen met vrienden of familie. Maak heldere afspraken over je sollicitatiegesprek en geef aan via welke kanalen je bereikbaar bent. En denk na over de vragen die je kan verwachten en zelf wil gaan stellen.

En dan is het showtime! Zorg voor een neutrale achtergrond in een rustige omgeving en kleed je netjes aan. Sluit alle andere programma’s en zet je telefoon op stil. Check je internetverbinding en kies een goede camerahoek en belichting. Met alle technische zaken op orde ga je zonder stress het gesprek in en kun je lekker jezelf zijn en je enthousiasme laten zien!

5. Vooral doorgaan!

Is het je nog niet gelukt om een leuke nieuwe baan te vinden? Je mag het lastig vinden. Je mag af en toe moedeloos worden. Je mag fouten maken. Maar wat je niet mag, is opgeven. Dat gold natuurlijk altijd al, maar in de huidige tijd helemaal. Blijf in beweging, blijf solliciteren en hou vast aan je positieve mindset. Want ook in de coronatijd  is het gewoon mogelijk om jouw droombaan te vinden.

Heb je vragen over solliciteren in coronatijd?
Laat het me weten en mail me:

Neem contact met mij op

Slim & Efficiënt Solliciteren
in 6 stappen naar de baan die bij jou past!

Meer info en aanmelden