Laat jezelf zien! Maak een toffe pitchvideo van jezelf, ga online netwerken en benader jouw wenswerkgevers: dit zijn zomaar wat tips die ik regelmatig geef aan iedereen die op zoek is naar zijn of haar droombaan. Maar wat als je al in de kramp schiet bij de gedachte dit allemaal te ‘moeten’ doen? Solliciteren kan voor introverte mensen voelen als een enorme berg die ze zwoegend moeten beklimmen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want solliciteren wil je doen vanuit je kracht, niet vanuit kramp. En dat is mogelijk, ook voor introverten. In dit blog geef ik je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt:

1. Ontdek jouw kracht

Introverte mensen hebben nogal eens de neiging om zichzelf te onderschatten. En juist dat is geen goede instelling om een sollicitatiegesprek in te gaan. Een potentiële nieuwe werkgever is namelijk op zoek naar zelfverzekerde mensen die enthousiast zijn over wat ze kunnen en doen. Denk je nu: ‘ik heb geen idee?’ Stop dan even met zoeken naar een baan en begin bij stap 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Wie ben jij nou echt? Waar word je blij van? Welke kwaliteiten passen bij jou? Maar ook: welke kwaliteiten wil je absoluut inzetten in werk? Wat is voor jou écht belangrijk? Het beantwoorden van deze vragen vormt de basis van een baan vinden die bij je past. Wanneer je jouw kracht ontdekt hebt kun je deze ook laten zien in een sollicitatiegesprek. Jouw potentiële werkgever wordt gegarandeerd enthousiast als hij ziet dat jouw ogen gaan glimmen terwijl je vertelt!

Lees ook: ‘Wat is mijn kracht? 5  manieren om dit te ontdekken’

2. Zie introvert zijn als een voordeel

Zonder plus geen min en zonder yin geen yang. Je denkt misschien dat extraverten de wereld hebben, maar er is altijd behoefte aan balans. Zo ook bij werkgevers. Stel je voor dat zij alleen maar extraverte mensen op hun werkvloer zouden hebben zitten; dan zou het waarschijnlijk een behoorlijke chaos worden! Jouw bedachtzaamheid, vermogen om te focussen, scherpzinnigheid en observatievermogen zijn zeer gewaardeerde kwaliteiten in elke onderneming. Denk dus nooit dat je minder bent dan anderen en waardeer jouw unieke kwaliteiten.

3. Bereid jezelf voor

De meeste introverten denken graag even na voordat ze iets zeggen of doen. Niks mis mee! Maar het moet natuurlijk niet tot ongemakkelijke stiltes leiden in een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is jouw redder. Het biedt je de kans om diverse scenario’s te overdenken waardoor je er in het gesprek sneller op kunt anticiperen. Zoals we al zeiden is het belangrijk om jouw kracht te kennen voordat je gaat solliciteren. Maar er zijn nog veel meer dingen die je voor een sollicitatiegesprek kunt doen:

  • Bedenk welke vragen gesteld kunnen gaan worden en wat je hierop gaat antwoorden.
  • Oefen een sollicitatiegesprek in de spiegel of met een vriend of familielid.
  • Let op je lichaamstaal, ook non-verbale communicatie draagt bij aan succesvol solliciteren!
  • Zoek houvast in bewezen methodes voor succesvolle sollicitaties, zoals de STARR-methode.

4. Wees eerlijk

Wil je dat die potentiële werkgever jou leert kennen? Begin dan met eerlijk zijn. Vertél gewoon dat je nerveus bent voor het gesprek. Zég dat je even moet nadenken over een vraag die gesteld wordt. Door oprecht te vertellen wat er in je omgaat breek je het ijs en creëer je een band. Grote kans dat degene die tegenover je zit ook introvert is en heel goed begrijpt hoe jij je voelt!

Wil jij een baan die bij je past?

Introvert of extravert, jong of oud, starter of ervaren: ik geloof dat het voor iedereen mogelijk is om een baan te vinden die past. Een baan waar je ’s ochtends graag voor je bed uitkomt en waar je echt voldoening uit haalt. Om dit te bereiken heb ik mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren ontwikkeld.

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan