13 tekenen dat je gemaakt bent om zelfstandig te ondernemen!  

Misschien heb je wel eens gedacht aan voor jezelf beginnen. Velen vinden het ‘zzp-bestaan’ aantrekkelijk. En dat is te merken, want het aantal ondernemers in Nederland is fors aan het groeien. Elk jaren komen er meer zelfstandigen bij.

Denk je er ook aan om te starten met ondernemen? Dan heb je jezelf vast ook afgevraagd of het ondernemerschap wel bij jou past.

De persoonskenmerken van de ondernemer

Niet iedereen past het ondernemerschap. Als je beschikt over de volgende persoonlijke eigenschappen is de kans groter dat je het leuk vindt om zzp’er te zijn en er ook goed in bent:

 • creatief denken
 • zelfstandig en zelfsturend
 • lef, moed en durf
 • doorzettingsvermogen
 • nieuwsgierig en leergierig
 • zelfvertrouwen
 • overtuigingskracht
 • verantwoordelijk
 • discipline
 • pro-actief
 • communicatief vaardig
 • nee kunnen zeggen
 • balans houden
 • plannen en organiseren

Er zijn trouwens verschillende namen en titels voor het ondernemerschap: zelfstandige, zzp’er, freelancer, interimmer, ondernemer.

Er zijn een aantal kenmerken waar gelukkige en succesvolle zzp’ers / ondernemers over beschikken. Bekijk hieronder de checklist en bepaal of jij voor het zelfstandig ondernemerschap in de wieg bent gelegd.

1. Ik doe wat ik leuk vind

Om succesvol te zijn, is het belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Wanneer je hart er niet sneller van gaat kloppen, heb je automatisch een achterstand op collega-zzp’ers die wel vanuit hun passie werken. Wanneer je iets puur voor het geld doet, zie je dat terug in jouw werk.

2. Ik neem graag verantwoordelijkheid

Als jij de verantwoordelijkheid niet neemt, neemt niemand deze. De enige die je de schuld kunt geven als er iets niet goed gaat is jezelf. Daartegenover staat dat je ook alleen jezelf op de schouder kunt kloppen als je succes behaalt!

3. Ik ben zelfverzekerd en overtuigend

Om klanten binnen te halen moet je in staat zijn jezelf te ‘verkopen’. Authentiek blijven, dicht bij jezelf dus, en onderscheidend zijn. Kun je goed duidelijk maken waarom jij de professional bent waar de klant mee in zee moet gaan? Wat is jouw USP? Een flinke dosis zelfvertrouwen is noodzakelijk, want je bent je eigen salesafdeling. Je kan nog zo goed zijn in je vak, uiteindelijk moet je wel aan opdrachten zien te komen. Daarvoor moet je de boer op.

4. Ik neem mijn werk serieus

Als jij jezelf en je werk serieus neemt, straal je dat uit. Geloof in je professionaliteit en vakmanschap. Wanneer je er zelf niet in gelooft, doen anderen dat ook niet. En dan ben je zeer waarschijnlijk het verkeerde beroep aan het uitoefenen.

5. Ik heb discipline en ben proactief

Als zzp’er bepaal jij hoe jouw werkdagen er uitzien. Ben jij in staat met deze vrijheid om te gaan? Als zelfstandige kunt je niet alles voor je uitschuiven tot je in grote tijdsnood komt te zitten. Proactiviteit is belangrijk voor een zzp’er. Je hebt geen vastomlijnd functieprofiel en geen leidinggevende die je vertelt wat je moet doen. Evenmin heb je collega’s waar je je aan op kunt trekken en mee kunt samenwerken. Wil je je onderneming laten slagen, dan zul je zelf aan de slag moeten.

6. Ik kan nee zeggen

Ken je je eigen beperkingen? Als zzp’er moet je zeker zijn van je eigen kunnen, heel duidelijk weten wat je kunt bieden en nog duidelijker wat je niet kunt bieden. Opdrachtgevers zoeken vaak een schaap met vijf poten. Soms zul je geneigd zijn om “ja” te zeggen tegen opdrachten waar vaardigheden voor nodig zijn waar je minder goed in bent of geen ervaring mee hebt. In dat geval kun je veel beter nee zeggen. Dat scheelt je een hoop tijd en energie. Met een onrealistische klus ben je waarschijnlijk langer bezig dan er voor geoffreerd is, waardoor je er uiteindelijk financieel op toelegt.

7. Ik ken mijn klanten

Je kunt een grote voorsprong nemen op de concurrentie als jij uitstekende service weet te leveren. En dat doe je door precies te weten wat de wensen van jouw klant zijn. Verdiep je in jouw doelgroep en pas jouw product of dienst daar volledig op aan. Probeer vragen al te beantwoorden vóór jouw klant de mogelijkheid heeft ze te stellen. Zorg dat je ze af en toe met iets leuks kunt verrassen, zo komen ze geheid bij je terug.

8. Ik zit niet snel bij de pakken neer

Je moet over een flinke portie doorzettingsvermogen beschikken en niet bij de eerste tegenslag opgeven. Tegenslagen ga je namelijk onherroepelijk krijgen. Het is dus niet de vraag óf je tegenslagen krijgt, maar hoe je ermee omgaat. Je hebt een groot incasseringsvermogen nodig en moet goed kunnen omgaan met onzekerheid. Je zult elke maand opnieuw in staat moeten zijn om je eigen inkomen bij elkaar te verdienen. Je hebt een gezonde dosis lef maar ook geduld nodig.

9. Ik kan afstand nemen van mijn werk

Werk doen dat je leuk vindt, voelt niet aan als werk. Bovendien heb je geen inkomsten als je niet aan het werk bent. Reden genoeg om nooit afstand te nemen van je werk. Maar als je altijd maar bereikbaar bent, kom je nooit tot rust. Zorg dat vakantie echt vakantie is en dat vrije dagen vrije dagen zijn. Niet alleen zodat je jezelf niet over de kop werkt, maar ook zodat je gezin, vrienden, familie het nog leuk vinden met je om te gaan.

10. Ik ben een zelfstandige creatieveling

Persoonskenmerken die het minder goed doen in sommige grote organisaties, blijken opeens een zegen als je voor jezelf begint. Karaktertrekken zoals autonomie en openheid voor nieuwe ideeën zijn erg belangrijk voor zpp’ers.

11. Ik ben altijd al ondernemend geweest

Zijn er aanwijzingen in je verleden te vinden dat het zzp-schap goed bij jou zou kunnen passen? Onderzoek of het ondernemerschap bij je past door een analyse te maken van je arbeidsverleden. Heb je in het verleden weleens initiatieven genomen om iets op te zetten, iets te verkopen of handel te drijven? Wil je graag zelf beslissingen nemen over welke kant het bedrijf op gaat, of vind je het juist prettig wanneer iemand anders de lijnen uitzet?

12. Ik ben georganiseerd en kan goed plannen

Zelfstandig professional zijn brengt veel lusten met zich mee, maar ook lasten. Je moet je administratie op orde houden. En dat kan best lastig zijn als je enigszins chaotisch aangelegd bent. Nu kun je het ook uitbesteden, maar zelfs dan moet je er wel voor zorgen dat jouw boekhouder of accountant de juiste documenten op het juiste moment aangeleverd krijgt. Ben jij iemand die goed overzicht heeft over je werk en je financiën?

13. Ik ben bereid te leren

Wat niet is kan nog komen, tenminste als het gaat om kennis en vaardigheden. Voor een zzp’er is het belangrijk om je bewust te zijn van je persoonlijke kwaliteiten en hoe jij je onderscheidt van anderen. Verder moet je een duidelijke visie hebben op je productaanbod, je doelgroep en wat hen bezighoudt. Je moet bovendien effectief kunnen onderhandelen en inzicht hebben in bedrijfsmatige aspecten als administratie, fiscale aspecten en juridische mogelijkheden. Dat zijn allemaal dingen die je kunt leren.

Tegen hoeveel van deze 13 kenmerken zeg je volmondig JA?

 

Bedenk ook….. je hoeft niet altijd te kiezen!

Er is meer mogelijk dan alleen in loondienst of alleen ondernemer zijn. Denk eens aan een hybride constructie. Hierbij combineer je loondienst met zelfstandig ondernemerschap.

 • Je kunt bijvoorbeeld 2, 3 of 4 dagen in loondienst werken en daarnaast je eigen bedrijf starten. Dan heb je de zekerheid van een maandelijks inkomen. En maak je gebruik van zekerheden die loondienst met zich meebrengt zoals o.a. doorbetaling bij ziekte en vakantie, opbouw ww rechten en mogelijk pensioen.
 • Daarnaast start je als ondernemer en kijk je in hoeverre zich dat ontwikkelt. Het voordeel is dat je je passie combineert met werken in loondienst en daarnaast je bedrijf kunt uitbouwen.
 • Als zelfstandige kun je je ook verbinden aan een detacheringsbureau die voor jou passende opdrachten zoekt. Of dat je als interimmer of freelancer jezelf aan opdrachtgevers of werkgevers verbindt, waarbij je per opdracht wordt ingehuurd en betaald. Er zijn veel soorten constructies in de wereld van het zelfstandig ondernemerschap. Zoek uit wat bij jou past.
 • Evalueer elk kwartaal of de constructie van werk wat je doet nog bij jou past. Mensen en omstandigheden veranderen en dan is het goed om te kijken of wat je doet en hoe je dat doet, bij jou past en je gelukkig maakt.

Voor meer inspiratie, tips en adviezen over het vinden van jouw werkgeluk, solliciteren en ondernemen: connect met mij op LinkedIn. Stuur me een connectieverzoek: www.linkedin.com/in/wendygoudzwaard

Ik ben dol op netwerken en help jou graag!

Wil jij eens sparren met mij over ondernemen of hybride werken?
Neem dan contact met mij op:

Vraag hier je gratis strategiegesprek aan

In een gratis strategiesessie kijk ik graag samen met jou wat bij jou past.

Ik ben Wendy Goudzwaard, ondernemer, senior coach & trainer en loopbaanexpert. Ik help jou om in beweging te komen naar de baan én het leven wat bij jou past.

Ik maak het verschil want:

Jij bent Goud Waard!