Stop met solliciteren, start met online netwerken! Want jouw droombaan zit in je netwerk, daar geloof ik heilig in.

Uhm, ja, maar hoe dan? Weet je nog, vroeger…toen je nog op je paasbest en met een lijstje vragen uit je hoofd geleerd naar een netwerkborrel ging…Misschien heb je het nooit gedaan, was het niets voor jou. Misschien heb je het geprobeerd, maar stond je tijdens zo’n borrel toch vooral zenuwachtig om je heen te kijken. Zomaar vreemde mensen aanschieten en een niet al te onhandig gesprek beginnen, het was ook nogal wat! Ik begrijp heel goed dat die drempel om te gaan netwerken er meer uitzag als de Mount Everest.

Maar gelukkig zijn tijden veranderd. Ook op het gebied van netwerken. Want je netwerk uitbreiden doe je tegenwoordig natuurlijk gewoon online. En dat kan iedereen, je moet alleen wel even weten hoe je het online netwerken onder de knie krijgt. Gebruik hiervoor deze 5 geheime tips en tricks:

1. Het begint bij LinkedIn

LinkedIn is natuurlijk hét platform voor het opbouwen en onderhouden van een zakelijk online netwerk. Dat is op zichzelf geen geheim. Maar hoe je dat ook écht goed aanpakt, dat is een verhaal apart. Netwerken via LinkedIn stopt niet bij het verzamelen van contacten en af en toe iets posten of delen. Je zult zichtbaar en vindbaar moeten worden op het platform. Begin bij het begin: laat jezelf zien door middel van een mooie zakelijke profielfoto. Want een LinkedIn profiel zonder foto is als netwerken met een zak over je hoofd!  En maak dan van je LinkedIn profiel een professionele presentatie over jezelf. Lees meer over hoe je zichtbaar en vindbaar wordt op Linkedin en hoe je jouw profiel een boost geeft.

2. Stel de juiste doelen

Ja, uiteindelijk wil je die droombaan bij jouw wenswerkgever. Maar ook online netwerken begint met kleine stappen. Een goede tip is om te starten met kleine, haalbare doelen en deze uiteindelijk uit te breiden.

Een aantal voorbeelden:
– Ik wil deze week te weten komen hoe het is om bij bedrijf X te werken;
– Ik ga 3 nieuwe contacten leggen in de branche die me aanspreekt;
– Ik maak uit al mijn contacten een lijstje met mensen die me zouden kunnen helpen in het bereiken van mijn doel.

3. Leg contact, en doe het concreet

Zoals ik eerder al zei, zomaar mensen aan je netwerk toevoegen draagt niet zoveel bij aan zinvol netwerken. Pas als je weet wat je wil bereiken, weet je ook wie je daarvoor nodig gaat hebben. Zodra je dit goed in beeld hebt, ga je mensen benaderen met een persoonlijke en concrete vraag. Je mag best direct to the point komen, maar met een wat subtielere benadering is ook niets mis! Vraag bijvoorbeeld of iemand tijd heeft voor een videocall of een kop koffie in real life, en vraag dan alles wat je wilt weten.

4. Meng je in online groepen

Vind je het op de man of vrouw af benaderen van je contacten nog wat spannend? Een minder directe manier van de juiste contacten aanspreken is via groepen op LinkedIn, maar bijvoorbeeld ook op Facebook en via het gloednieuwe platform Clubhouse. Het voordeel van een groep is dat je je begeeft tussen mensen die dezelfde interesse delen. Hierdoor kun je veel gerichter vragen stellen en contacten leggen.

5. Bekijk je eigen vrienden en familie nog eens goed

Bij zakelijk (online) netwerken denken we vaak vooral aan het leggen van zakelijke contacten. Maar heb je jouw vrienden en familieleden al eens verteld waar je naar op zoek bent? Netwerken kan natuurlijk ook gewoon dichtbij! Misschien heeft jouw neef, vriendin of schoonzus niet de baan die jij graag wil. Maar hij of zij heeft natuurlijk ook een heel netwerk van mensen om zich heen, waarin misschien wél interessante mogelijkheden liggen voor jou. Kijk dus verder dan je neus lang is en durf te vragen. Want laten we eerlijk zijn: een warme aanbeveling van iemand die van je houdt, is 10 keer meer waard dan een koude benadering!

Aan de slag!

Wil jij de baan die bij jou past? In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak:

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan