Ontdek het geheim van OENE en maak een onuitwisbare indruk tijdens je sollicitatiegesprek!

Je hebt die geweldige vacature gevonden, een moderne brief en cv anno nu gestuurd en jawel: jouw sollicitatie belandde op de JA-stapel! Tijd dus voor het plannen van een sollicitatiegesprek. En het maken van een onuitwisbare indruk. Want ja: jij wilt die baan!

Ik zeg: die baan krijg je ook, zolang je maar OENE bent en doet. Want managers en recruiters nemen mensen aan die OENE zijn, zo simpel is het. OENE, maar wat is dat dan? In dit artikel verklap ik je niet alleen wat OENE betekent, maar ook hoe je het kunt worden. Op naar die droombaan!

Wat is OENE?

OENE is een acroniem, ofwel een afkorting. Door mij bedacht omdat ik nu eenmaal gek ben op quotes en woordcombi’s die lekker blijven hangen 😉 Het staat voor Open, Eerlijk, Nieuwsgierig en Enthousiast.

1. OPEN

De karaktereigenschap openheid is van onschatbare waarde voor iedere sollicitant. Je bent open als je het geweldig vindt om nieuwe ervaringen op te doen, mensen te leren kennen en meningen van anderen verwelkomt. Je bent niet bang voor kritiek, staat open voor verandering en leert graag. Niet iedereen is van nature even open, maar dit kun je wel oefenen. Begin eens met oogcontact te maken en vriendelijk te glimlachen. Begroet mensen die je bijvoorbeeld op straat tegenkomt en maak een praatje in een winkel. Stel vragen om je interesse te tonen. Hierdoor word je zelf ook wat losser stel je je ook gemakkelijker meer open voor je omgeving.

2. EERLIJK

Misschien geneer je jezelf een beetje voor bepaalde karaktereigenschappen. Of je durft in een sollicitatiegesprek niet te vertellen dat je zenuwachtig bent…want je wil wel zelfverzekerd overkomen natuurlijk! Geloof me, eerlijkheid levert echt het allermeeste op. Vertél gewoon dat je nerveus bent. Leg uit hoe je bent als persoon, met plus- en minpunten. Want die heeft iedereen namelijk. Eromheen draaien, daar prikt een recruiter direct doorheen. Als je eerlijk vertelt over jezelf en over hoe je je voelt breek je het ijs en creëer je direct een band met je gesprekspartner.

3. NIEUWSGIERIG

Nieuwsgierigheid hangt erg samen met openheid. Je bent oprecht geïnteresseerd in degene die tegenover je zit en het bedrijf waar je solliciteert. Het tonen van gemeende interesse doe je door vragen te stellen en aandachtig te luisteren. Pas op: word niet té nieuwsgierig, dat kan namelijk drammerig overkomen.

Lees ook: ‘Met deze 5 onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek blaas je elke recruiter omver!’

4. ENTHOUSIAST

Zou jij iemand aannemen als het erop lijkt dat diegene weinig enthousiasme kan opbrengen voor jouw vacature? Waarschijnlijk niet hè? Maar het kan best zijn dat diegene niet enthousiast lijkt, maar het wel is. Niet iedereen gebruikt dezelfde lichaamstaal en dan kan er best wel eens wat miscommunicatie ontstaan. Ben je niet enthousiast over een functie? Solliciteer dan niet. Ook als je denkt dat je geen andere opties hebt. Ben je wel enthousiast? Laat het dan zien! Enthousiast overkomen doe je door een actieve houding aan te nemen, met je gezichtsuitdrukking (je glimlacht en je ogen stralen), door je handen te gebruiken (je zet je verhaal hiermee kracht bij) en natuurlijk door enthousiast te klinken.

Lees ook: het belang van lichaamstaal in een sollicitatiegesprek.

Waar het allemaal om draait: een goede eerste indruk

Het is echt zo: onbewust vormen we na een eerste indruk al gelijk een mening over iemand. In 2 seconden is het gebeurd. Zorg dus dat je voorbereid bent op dat moment. Als jij binnenkomt en direct bewust focust op OENE, dan heb je die eerste indruk al in je zak! Ben je toch een beetje onzeker? Oefen dan van tevoren met een vriend of familielid. Of gewoon voor de spiegel. Zo weet je zeker dat je zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in gaat.

Wil jij een baan die bij je past?

Zorg dan dat je het maximale haalt uit je sollicitatie! In mijn programma SES: Slim en Efficiënt Solliciteren leer ik je alle kneepjes van het vak.

Als enige loopbaanexpert geef ik baangarantie! Dat wil zeggen dat als jij besluit om mijn programma SES te volgen, jij gegarandeerd die baan vindt!

Alle informatie over SES Vraag hier je gratis strategiegesprek aan